Cativa factori principali la turnatul sapei de nivel cu grosime variabila de la 5 cm la 15 Cm. Ne Intrebam adeseori de ce crapa sapa pe care abia am turnat-o in urma cu 2 sau 3 saptamani, inaintea executarii stratului finit ( Parchet, Gresie, Tarket, si /sau alt finisaj pe care il doreste beneficiarul).
De-a lungul timpului prin executia diferitelor amenajari interioare ne-am intalnit cu aceasta problema, fisuri destul de mari in sapa sau sapa era umflata, Nu exista rezistenta la prinderea diblurilor in vederea montarii peretilor despartitori de rigips sau montarea pardoselei ca finisaj. Pentru executarea corecta a acestei operatiuni va trebui sa avem in vedere cateva dintre principalele aspecte: pregatirea suprafetei necesita indepartarea impuritatilor existente cum ar fi uleiuri strat de praf rezultat din constructii si amenajarea locuintei.
Urmatorul pas il reprezinta amorsarea suprafetei - se foloseste o amorsa adecvata stratului suport existent ( amorsa de beton sau amorsa de ciment). Pentru a turna sapa cu grosime mai mare de 7cm se foloseste Armarea. Armarea se executa cu plasa de Buzau, cu ochiuri mari (acestea find cu dimensiune variabila in functie de grosimea sapei). Plasa poate fi de grosimi incepand de la Q6pina laQ10, cu distantieri speciali intrucat distanta minima trebuie sa fie de 1, 5cm - 2cm, intre plasa montata si placa de beton.
In acest fel se executa corect turnarea unei sape cu grosime incepand de la 7cm pana la 15 cm. {entru casele cu unu sau 2 nivele se poate executa in acelasi mod dar cu o sapa usoara, reducand cantitatile de nisip si ciment si introducand fulgi de Polistiren pentru a arma etajele unei locuinte si acolo unde nu avem spatiul sa armam cu plasa de Buzau putem folosi ca armare si fulgi de polipropilena sau fibre metalice sau ace de sarma .Ca sa obtinem o suprafata plana avem nevoie in primul rand de un nivel . Aceasta operatiune se obtine cu ajutorul unui laser - aici stabilim grosimea existenta a sapei care va fi turnata, manual sau mecanizat. Timpul de uscare optim variaza in functie de; temperetura existenta gradul de umiditate si grosimea existenta.