Colectorul solar termic: sfaturi de montare si de utilizare a calculatorului solar
Colectorul solar termic: sfaturi de montare si de utilizare a calculatorului solar

Colectorul solar termic: sfaturi de montare si de utilizare a calculatorului solar

In actualul context al pretului energiei si din cauza necesitatii alegerii energiilor alternative, nepoluante sau cu impact aproape inexistent asupra mediului, varianta de instalare a unei solutii de producere a energiei bazata pe radiatia solara devine mai mult decat o optiune atragatoare. Pana nu foarte demult, se credea ca vremea acestui tip de solutii este inca destul de indepartata. Cu trecerea anilor, insa, acest orizont s-a apropiat, tehnologiile s-au inmultit si au devenit mai accesibile, mai eficiente si mai usor de implementat.

Un sistem de energie solara foloseste surse regenerabile si durabile de energie pentru incalzirea apei si chiar a cladirii in sine, ceea ce reprezinta tot atat de multe excelente motive de a opta pentru un astfel de sistem economic si ecologic.

Spre exemplu, colectoare solare precum cele din gama UltraSol de la Hoval ofera o solutie flexibila, deoarece pot fi instalate atat pe orizontala, cat si pe verticala. Din punct de vedere al caracteristicilor constructive, acestea au o inaltime redusa si sunt prevazute cu un cadru ultra-subtire din aluminiu turnat si sticla solara antireflectanta. Prin urmare, imaginea va fi aceea a unui panou solar perfect pliat pe suprafaţa acoperisului, o prezenta discreta, al carui singur element distinctiv va fi culoarea diferita fata de cea a acoperisului.

Montarea sistemului

Totodata, panoul solar Ultrasol respecta cerinta minima de randament de 525 kWh/m2 si este certificat Solar Keymark. Montajul unui panou solar poate fi realizat atat de profesionisti, dar si de aproape orice alta persoana cu ceva mai multa indemanare si cu un set de scule adecvate la dispozitie.

Colectorul solar se bazeaza pe cadrul flexibil, cu profile tubulare speciale de sustinere din aluminiu. Poate fi instalat pe orice tip de acoperis, dar si separat de acesta, pe o structura dedicata, alaturi de anexa sau cladire, intr-o pozitie care sa permita acumularea a cat mai multa energie solara.

Intai, trebuie ales sistemul de fixare si apoi se poate trece la montarea pe structura de sustinere aleasa. Din acest punct, va trebui asezat colectorul sau colectoarele solare prin utilizarea conexiunilor plug-in. Pot fi utilizate diverse tipuri de suporti pentru o orientare verticala corecta, piese de montaj la unghi de 20°, 30° sau 45°, in functie de necesitatile aparute in corelatie cu panta acoperisului sau a structurii de sustinere.